Aile Hukuku

ailehukuku

AİLE HUKUKU

Türk Medeni Kanunu’nun en kapsamlı bölümü olan Aile Hukuku başlıklı İkinci Kitabı, Evlilik Hukuku, Hısımlık ve Vesayet olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Evlilik Hukuku kısmında, evlenme, boşanma, evliliğin genel hükümleri ve eşler arasındaki mal rejimleri düzenlenirken; Hısımlık kısmı, soybağının kurulması ve aile bölümlerine ayrılmış, son kısım ise vesayet düzeni, vesayetin yürütülmesi ve sona ermesi bölümleri ile vesayeti konu edinmiştir.

Mevzuatın evlilik hukuku ile ilgili bölümüne ait başlıca davalar arasında ;nişan bozma ve evliliği sona erdiren sebeplere dayalı olarak açılan maddi-manevi tazminat davaları ;boşanma ve buna bağlı olarak çözülmesi gereken velayet ,nafaka ,mal rejiminin tasfiyesi (katılma alacağı) davaları ;soybağının kurulması ile babalık davası ;evlat edinme hükümleri ve sonuçları ile soyadı kullanma davaları gösterilebilir. Bunun yanı sıra toplumun temelini oluşturan aile içi ihtilafların çözüm ihtiyacına yanıt veren onlarca dava türü bulunmaktadır .

Ayrıca Aile hukuku ile doğrudan bağlantısı olan ve Türkiye’de kadına karşı şiddetin önlenmesine dair düzenlenmiş 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca başvurulan koruma tedbirleri de bu başlık altında çözüme kavuşmaktadır.